Ανάλογα με τη διάταξη του σπιτιού σας, ένα σαλόνι μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Εάν έχετε ένα ξεχωριστό οικογενειακό δωμάτιο, το καθιστικό σας είναι συχνά ένα επίσημο καθιστικό ή σαλόνι που χρησιμοποιείται για ανάγνωση, χαλάρωση και διασκέδαση με τους επισκέπτες σας. Αν αυτό είναι ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης που έχετε, είναι πιθανόν να χρησιμοποιείται επίσης για να παρακολουθείτε τηλεόραση, να παίζετε παιχνίδια και να περάσετε χρόνο με την οικογένεια. Όταν ξεκινήσετε την αναδιαμόρφωση του σαλονιού σας, σκεφτείτε τον επιθυμητό σκοπό του χώρου – πρόκειται να έχει μια πιο επίσημη αίσθηση ή θα επιδιώξετε μια πιο χαμηλών τόνων ρύθμιση; Ανεξάρτητα από την πρόθεση σας, οποιοδήποτε καλό σαλόνι θα πρέπει να έχει λίγα βασικά είδη, όπως ένα άνετο καναπέ, ένα τραπεζάκι, και ένα κομβικό σημείο, όπως ένα τζάκι ή ένα home cinema.

Πώς μπορώ να διακοσμήσω το σαλόνι μου;

Όταν πρόκειται για την διακόσμηση στο σαλόνι, δεν υπάρχει πραγματικά καμία αυστηρή και γρήγορη επιλογή. Θα θέλετε να είναι ένας χώρος που κάνει την οικογένεια και τους καλεσμένους σας να αισθανθούν άνετα, αλλά να είναι επίσης λειτουργικό για την καθημερινότητα της ζωής σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να επιλέγουν η το τελείως ουδέτερο ή το τολμηρά πολύχρωμο, αλλά να είστε προσεκτικοί, οποιαδήποτε και αν είναι η επιλογή σας να μην το παρακάνετε. Αν επιλέξετε ουδέτερα χρώματα για τα μεγάλα αντικείμενα, όπως καναπέδες, πολυθρόνες κτλ τότε επιλέξτε κάτι πιο τολμηρό στα διακοσμητικά αξεσουάρ – με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τα μικρά αντικείμενα, όταν επιθυμείτε νέους χρωματισμούς. Ομοίως, αν θέλετε ο καναπέ σας να είναι ένα κομμάτι χαρακτηριστικό ελαττώστε τη διακόσμηση, ώστε να μην ανταγωνίζεται για την προσοχή.

Μην ξεχάστε για τα αντικείμενα μεσαίου μεγέθους, όπως χαλιά και κουρτίνες, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν λειτουργικά και διακοσμητικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Ο φωτισμός είναι επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει εξετάσουμε κατά τη διακόσμηση ενός σαλονιού. Έχετε τη δυνατότητα να κάνει φωτισμό οροφής, ή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τραπεζαρία και το φωτιστικό δαπέδου; Και οι δύο τρόποι αποτελούν διακοσμητικές επιλογές από μόνοι τους, καθώς τονίζουν αυτό που θέλετε να παρουσιάσετε. Η τοποθέτηση του φωτισμού πρέπει να γίνει σύμφωνα με οποιαδήποτε έργα τέχνης θέλετε να φωτίσετε και να θυμάστε να έχετε ένα καλά φωτισμένο σημείο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάγνωση. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το φως του χώρου ανάλογα με το χρώμα βαφής που θα επιλέξετε: ένα δωμάτιο με μικρό φυσικό φωτισμό θα επωφεληθεί από ένα φωτεινό και ευάερο χρώμα, ενώ ένας χώρος με άφθονο φως του ήλιου μπορεί να έχει περισσότερη επιείκεια στην επιλογή χρώματος.

Τι είδους έπιπλα σαλονιού θα πρέπει να έχω;

Επειδή ο χώρος αυτός εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ενσωματώσει μια ποικιλία από διαφορετικά κομμάτια επίπλων για να καλύψει όλες τις πιθανές δραστηριότητες. Αν το σπίτι σας είναι γενικά περιορισμένο σε χώρο, η αφθονία σε ράφια, ντουλάπια ή συρτάρια θα είναι ζωτικής σημασίας για να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε ανάγκες αποθήκευσης. Ξεκινήστε με τα μεγάλα κομμάτια, όπως ένα κέντρο διασκέδασης ή πάγκο τηλεόρασης για να στεγάσει οποιαδήποτε ηλεκτρονικά και αξεσουάρ, ή μια βιβλιοθήκη με βιβλία, κορνίζες και μπιχλιμπίδια. Ένα γραφείο ή τραπέζι πολλαπλών χρήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος σχεδίασης ή γραφείου στο σπίτι, ενώ μια καρέκλα στο παράθυρο μπορεί γρήγορα να γίνει σημείο ανάγνωσης ή μέρος για τον υπνάκο σας.

Θα χρειαστείτε χωρίς αμφιβολία κάποιες επιλογές καθισμάτων, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από μικρές καρέκλες έως ευρύχωρες πολυθρόνες. Να είστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην τοποθετήσετε ένα πολύ μεγάλο καναπέ σε ένα πολύ-μικρό χώρο – είναι δελεαστικό το να επιλέξετε κάτι μεγάλο, αλλά θυσιάζετε διαδρόμους ή δυνητικούς χώρους αποθήκευσης και δεν αξίζει πάντα τον κόπο. Σίγουρα να έχετε αρκετά καθίσματα για εκείνους που ζουν στο σπίτι, συν ένα επιπλέον κάθισμα ή δύο για τους περιστασιακούς επισκέπτες. Ένα μέρος για να ακουμπήσετε τα ποτά ή σνακ, όπως κομοδίνα και ένα τραπεζάκι του καφέ, είναι οι σίγουρες επιλογές. Εάν έχετε το βάθος γι ‘αυτό, ένα οθωμανικό ή το τραπεζάκι του καφέ, όπου οι άνθρωποι μπορούν να στηρίξουν τα πόδια τους είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη προσθήκη, αλλά πασαλείψτε το, αν το σαλόνι είναι στη στενή πλευρά και επιλέξτε ένα βαθύτερο καναπέ αντ’ αυτού.